Diabetes mellitus

Diabetes mellitus

A szénhidrátok, hogy a szervezet megkapja a kenyér, burgonya, rizs, sütemények, sok más termék fokozatosan lebontják.Ez a folyamat a szétesés, bomlás kezdődik a gyomorban, majd továbbra is a nyombélben (duodenum), valamint a vékonybélben.Ez a bomlási és bomlási folyamat a cukrok (szénhidrátok) egy csoportját szívja fel a véráramba.

A hasnyálmirigy endokrin sejtjei, az úgynevezett béta-sejtek nagyon érzékenyek a magas vércukorszintre, és kiválasztják az inzulin hormont. Az inzulin fontos híd a cukormolekulák, a glükóz behatolásához az izmokba, ahol energiaforrásként használják, valamint a zsírszövetbe és a májszövetbe, ahol tárolják. A glükóz is belép az agyba, de inzulin nélkül.

A hasnyálmirigyben egy másik típusú sejt az alfa-sejtek, amelyek egy másik glukagon nevű további hormont szekretálnak. Ez a hormon okozza a cukor kivonását a májból, aktiválja más hormonok hatását, amelyek blokkolják az inzulin hatását.A két hormon (inzulin és glukagon) közötti egyensúly stabil vércukorszintet tart fenn, és elkerüli a jelentős változásokat.

Az egészséges testsúlyú embereknek, akik növelik a fizikai aktivitást, kis mennyiségű inzulinra van szükségük a vérbe belépő glükóz hatásának kiegyensúlyozásához. Minél elhízottabb és fizikailag kevésbé alkalmas egy személy, annál több inzulinra van szükség a vér azonos mennyiségű glükózjának feldolgozásához. Ezt az állapotot “inzulinrezisztenciának”nevezik.

Cukorbetegség

Amikor a hasnyálmirigy béta-sejtjei károsodnak, a kiválasztott inzulin mennyisége fokozatosan csökken, ez a folyamat sok éven át folytatódik.

Ha ezt az állapotot “inzulinrezisztencia” jelenléte kísérte, akkor az alacsony mennyiségű inzulin és az alacsony aktivitási szint kombinációja eltérést eredményez a vér normál glükózszintjétől (cukor), ebben az esetben a személy cukorbetegségben szenved (cukorbetegség).

Ismeretes, hogy a normál vércukorszint nyolc órás gyorsaság után kevesebb, mint 108 mg / dl, míg a határvonal szintje 126 mg / dl. Ha egy személy vércukorszintje két vagy több teszt eredményei alapján 126 mg / dl vagy magasabb, akkor ezt a személyt cukorbetegséggel diagnosztizálják.

A cukorbetegség típusai

 • Az 1-es típusú diabetes mellitus (juvenilis diabetes mellitus) Olyan betegség, amelyben az immunrendszer ismeretlen és észrevétlen okok miatt elpusztítja a hasnyálmirigy béta-sejtjeit. A fiúknál ez a megsemmisítési folyamat gyorsan megtörténik, néhány héttől több évig tart, de felnőtteknél sok évig tarthat. Az 1-es típusú cukorbetegség hatással lehet egy személyre az élet bármely szakaszában, de gyakran gyermekkorban vagy serdülőkorban jelentkezik. Sokan, akik az 1. típusú cukorbetegséget idős korban fejlesztik, tévesen diagnosztizálják a 2. típusú cukorbetegséget.
 • A 2-es típusú cukorbetegség (vagy: 2-es típusú cukorbetegség / felnőtt cukorbetegség) olyan betegség, amelyben a hasnyálmirigy béta-sejtjei genetikai okokból elpusztulnak és elpusztulnak, valószínűleg külső tényezők támogatják. Ez a folyamat nagyon lassú, évtizedekig tart. Annak a valószínűsége, hogy egy egészséges testsúlyú, jó fizikai állapotban lévő személy cukorbetegséget alakít ki, kicsi, még akkor is, ha csökkent az inzulinszekréció.A cukorbetegség kockázata egy olyan elhízott személy számára, aki fizikailag nem aktív, nagy a valószínűsége, mivel nagyobb valószínűséggel alakulnak ki “inzulinrezisztencia”, ezért cukorbetegség.Ez a leggyakoribb betegség, bármely életkorban megjelenhet, mivel a statisztikák azt mutatják, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők száma a világon jelentősen megnőtt az elmúlt évtizedekben, elérve körülbelül 150 millió embert, és ez a szám várhatóan növekedni fog. 2025-re 330 millió cukorbetegségre nő. Szerencsére gyakran megelőzhető és elkerülhető.

A cukorbetegség tünetei

A cukorbetegség tünetei a cukorbetegség típusától függően változnak. Néha a terhesség alatt “prediabetes” vagy cukorbetegségben szenvedő embereknek egyáltalán nem lehetnek tünetei. Vagy érezhetik az 1-es típusú cukorbetegség és a 2-es típusú cukorbetegség néhány tünetét, vagy az összes tünetet együtt.

A cukorbetegség tünetei:

 • Szomjúság
 • Gyakori vizelés
 • Nagyon erős éhség
 • Alacsony súly tisztázatlan és ismeretlen okok miatt
 • Fáradtság
 • Homályos látás
 • Lassan gyógyítsa (kezelje) a sebeket
 • Az íny, a bőr, a hüvely vagy a húgyhólyag gyakori fertőzései (fertőzései)

A cukorbetegség okai és kockázati tényezői

A cukorbetegség előfordulásának ilyen éles növekedésének fő okai a következők:

 • Elhízás
 • A fizikai aktivitás hiánya
 • A terméktípusok változásai. Napjainkban a közös élelmiszerek közé tartoznak a cukorbetegséget okozó, könnyen felszívódó zsírokban és cukrokban gazdag, fogyasztásra kész élelmiszerek, amelyek az “inzulinrezisztencia” növekedéséhez vezetnek»

Prediabetes kezelés

Sok prediabetes ember az egészséges életmód fenntartásával visszaállíthatja vércukorszintjét normál (egészséges) szintre, vagy legalábbis megakadályozhatja, hogy a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedő betegekhez hasonló szintre emelkedjen . Az is hasznos lehet, hogy fenntartsák az egészséges testsúly révén a testmozgás, valamint az egészséges táplálkozás.

A gyógyszerek néha megfelelő és hatékony alternatívát jelenthetnek a cukorbetegség kezelésében és a cukorbetegség kezelésében az egyik kockázati csoportba tartozó embereknél. Ezek közé tartoznak: a “prediabetikus” betegség súlyosbodásának esetei, vagy ha egy diabéteszes beteg más betegségben szenved, függetlenül attól , hogy kardiovaszkuláris betegség (kardiovaszkuláris betegség), betegség, máj elhízás ( FID – zsíros májbetegség) vagy policisztás petefészek szindróma (policisztás petefészek szindróma).

Az itt javasolt gyógyszerek orális cukorbetegség-gyógyszerek, például metformin.In más esetekben gyógyszerekre van szükség a vér koleszterinszintjének stabilizálásához, különösen az osztályokhoz (sztatinokhoz), valamint a magas vérnyomás kezelésére szolgáló gyógyszerekhez.

Orvosa valószínűleg alacsony dózisú aszpirint (aszpirint) fog felírni a betegség megelőzésére. Az egészséges életmód azonban továbbra is a siker kulcsa.

A cukorbetegség megelőzése

Az 1-es típusú cukorbetegség nem megelőzhető, de az egészséges életmód, amely elősegíti a prediabetes, a 2-es típusú cukorbetegség, valamint a terhességi cukorbetegség stádiumának és tüneteinek kezelését, hozzájárulhat annak megelőzéséhez és megelőzéséhez.

 • Vigyázzon az egészséges táplálkozásra
 • Növelje fizikai aktivitását
 • Megszabadulni a túlsúlytól.

Néha gyógyszereket is használhat. Az orális diabétesz elleni gyógyszerek, mint például a metformin és a roziglitazon, csökkenthetik a 2-es típusú cukorbetegség kialakulásának kockázatát. Az egészséges életmód fenntartása azonban továbbra is rendkívül fontos.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *